Теофана Текелиева: Равновесието ще ни върне изгубените добродетели

Публикувана на 18 Октомври 2018

За уроците на миналото, парадоксите на настоящето и потребността от равновесие разговаряха областният управител Никола Чанев и номинираната от него за „Почетен гражданин“ на Кърджали Теофана Текелиева - филолог, преподавател, писател, общественик, дългогодишен директор и художествен ръководител на театъра в Кърджали, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий“ /първа, втора и трета степен/ и на куп други национални отличия.

Чанев покани Текелиева на чаша следобедно кафе, за да й засвидетелства уважението и респекта на поколения кърджалийци към личността и професионалния й път. Човек с широк кръгозор, енциклопедични познания и запомнящо се присъствие, въпреки тежестта на 88-те си години, Текелиева продължава активно да чете и пише, поддържа свой фейсбук-профил и подготвя третата си летописна книга, посветена на Кърджали и неговата история, култура и съвременност. „Пиша за хората, които познавам, и за младите, които нямам честта да познавам, но считам за стойностни. За мен важи една истина – във всяко движение на обществото напред, по различните му стъпала, има хора, които страдат и които не страдат. Трябва да уважаваме страданието и на едните, и другите. И оттам да стигнем до равновесието.Аз съм за равновесието и разбирателството, не за ежедневните заяждания и злоба. Вие, младите, трябва да бъдете оптимисти и да мислите за следващото поколение. Човек постепенно се променя, но обществото без търсене и постигане на равновесие не може да съществува. Равновесието ще ни върне изгубените добродетели“, подчерта Текелиева. „Много неща се пречупиха в съзнанието ни, промениха се прийомите на възпитание, респекта към националните величини, към личностите. Може би се дължи на криворазбран глобализъм, може би е неглижиране на ценностите на местно ниво. Декларативността измести съдържанието, слагаме етикети, дамгосваме. А трябва да си дадем сметка за отговорността, която носим пред децата си, и хора като Вас са нашите пътеводители. Хора с дух и интелект, с безспорен принос, наши учители и наставници, на които дължим признание, дължим поклон и които ни помагат да извлечем поуките от миналото, за да съградим едно по-добро бъдеще“, каза Никола Чанев.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

rescEU – спасителният отряд на Европа, на който можете да разчитате

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) на електронен адрес: obl.adm@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай