Никола Чанев в Деня на Кърджали: „Не можем да вървим напред, ако не се опираме на авторитети“

Публикувана на 21 Октомври 2018

Областният управител Никола Чанев участва в тържествата по случай празника на Кърджали – 21 октомври – денят, в който преди 106 г отрядът на ген. Васил Делов освобождава града ни и го присъединява към границите на независима България.

Чанев поднесе цветя пред бюст-паметника на Делов и поднесе приветствие от трибуната на тържествената сесия на ОбС в Дома на културата. „На този ден сме свикнали да говорим за толерантност, многообразие и добросъседство, за мирно съжителство, мултикултурен диалог и уникален етнорелигиозен модел. Зад паравана на думите обаче често скриваме голотата на действията си, врявата на деня, дребните си котерийни боричкания. А истината е, че нито един политик или партия не следва си приписват заслугата за това, че живеем в мир и съгласие. Защото, ако има патент за модел на съжителство в град като Кърджали, той принадлежи на обикновените хора, които ден след ден, врата до врата, споделят радости и скърби и заедно празнуват Коледа, Великден и Байрам. Има три думи, на които трябва да стъпим - приемственост, морал и потребност от равновесие. Много неща се пречупиха в съзнанието ни, изгубихме респекта към националните величини, към големите личности. Може би се дължи на криворазбран глобализъм, може би е неглижиране на ценностите. Трябва да си дадем сметка за отговорността, която носим пред децата си. А за това имаме нужда от пътеводители. От модели за подражание, като Теофана Текелиева и д-р Иванка Овчарова, хора с дух и интелект, наши учители и наставници, на които дължим признание, дължим поклон и които ни помагат да извлечем поуките от миналото - за да съградим едно по-добро бъдеще. Защото едно общество не може да се развива и да върви напред, ако не се опира на авторитети. Инак ще ни погълне блатото на посредствеността. Казват, че привързаността към родното място – неговият климат, релеф, дори посоката на вятъра, определят начина по който мислим и по който чувстваме. Аз съм кърджалиец. Мисля и чувствам като кърджалиец и ще работя моят град да бъде видимо по-добро място за живеене. Желая на всички Ви здраве, мъдрост и трезвомислие!“, каза областният управител.

Със званието „Почетен гражданин на община Кърджали“ /посмъртно/ бе удостоен д-р Атанас Дафовски – за приноса му в развитието на здравеопазването в Източните Родопи и по повод 90-тата годишнина от първата копка на сградата на болницата в Кърджали.  Почетен знак – Герб на община Кърджали – Златен  бе  присъден на д-р Иванка Овчарова, офталмолог, доайен сред медиците в Кърджали, основател и дългогодишен ръководител на Очното отделение в болницата, и Теофана Текелиева, филолог, преподавател, общественик, автор на  летописни книги за Кърджали, дългогодишен директор и художествен ръководител на Държавен театър „Димитър Димов“. След сесията на ОбС празникът продължи с дефиле на представителни училищни формации, ритуал и концертна програма пред Паметника на Освободителите. Слово на церемонията произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Цветя и венци на признателност пред войните паднали за Освобождението на Източните Родопи бяха поднесени от името на местната и централната власт, евродепутати, народни представители в 44-то НС, патриотични съюзи, културни институции, училища, читалища, синдикати, работодателски организации, политически партии, НПО.

 

 

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай