Очният хирург д-р Иванка Овчарова: На много хора съм отворила очите

Публикувана на 19 Октомври 2018

Икона на Св.Петка Българска, закрилница на жените и семейството, с пожелание за здраве и дълголетие поднесе областният управител Никола Чанев на доайена сред медиците в Кърджали – забележителната д-р Иванка Овчарова, която това лято навърши 99 години.

Чанев посети д-р Овчарова в дома й в навечерието на 19 октомври – Ден на св. Иван Рилски и празник на българския лекар, за да я поздрави и да изрази почитанията си към железния й характер, впечатляващ житейски и професионален път и невероятно чувство за хумор. „Вие сте модел за подражание, с който Кърджали трябва да се гордее. Вашият жизнен път е нагледен урок по човеколюбие, отдаденост на хората, стоицизъм и воля за живот. Вие сте неизчерпаем извор на вдъхновение за нас съвременниците, които често губим своите ориентири за добро и зло, чувството си за мяра. Вие сте обаятелна личност с модерно мислене, на което много млади хора биха завидели. Хора като Вас са доказателство, че големите личности са чужди на дребнотемието и врявата на деня не може да ги очерни. И че едно общество не може да се развива, ако не се опира на авторитети. Връщате ми надеждата, че блатото на посредствеността няма да ни погълне“

Д-р Овчарова е сред пионерите на здравеопазването в Кърджали. Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората световна война осуетява следването й във Франция. Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, за да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едва 10 момичета. Помни бомбардировките над София и времената, в които „златният“ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към демокрация. В Кърджали идва през 1956-та. Д-р Овчарова е очен хирург, основател и дългогодишен завеждащ на Очното отделение в областната болница, където внедрява революционния метод криоекстракция за лечение на очна катаракта. Зад гърба си има над 1 500 операции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението. Обича да се шегува: „На много хора съм отворила очите“ . И това не е метафора. Признава, че още сънува болничната операционна и колегите от екипа си. Освен безспорен авторитет в медицината, 99-годишната дама е аристократ по дух, човек с богата обща култура и несломима воля, който говори без заобикалки и не обича да хленчи. И досега си спомня думите на болничния директор д-р Дафовски: „Овчарова, благодарен съм ти, че за толкова години веднъж не дойде да се оплачеш от нещо“. Въпреки отслабналото си зрение и днес обича да чете и да решава кръстословици. Смехът й е заразителен, а за 100-годишнината си пожелава само едно – да е в същото добро настроение.

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай