Теофана Текелиева: Равновесието ще ни върне изгубените добродетели

Публикувана на 18 Октомври 2018

За уроците на миналото, парадоксите на настоящето и потребността от равновесие разговаряха областният управител Никола Чанев и номинираната от него за „Почетен гражданин“ на Кърджали Теофана Текелиева - филолог, преподавател, писател, общественик, дългогодишен директор и художествен ръководител на театъра в Кърджали, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий“ /първа, втора и трета степен/ и на куп други национални отличия.

Чанев покани Текелиева на чаша следобедно кафе, за да й засвидетелства уважението и респекта на поколения кърджалийци към личността и професионалния й път. Човек с широк кръгозор, енциклопедични познания и запомнящо се присъствие, въпреки тежестта на 88-те си години, Текелиева продължава активно да чете и пише, поддържа свой фейсбук-профил и подготвя третата си летописна книга, посветена на Кърджали и неговата история, култура и съвременност. „Пиша за хората, които познавам, и за младите, които нямам честта да познавам, но считам за стойностни. За мен важи една истина – във всяко движение на обществото напред, по различните му стъпала, има хора, които страдат и които не страдат. Трябва да уважаваме страданието и на едните, и другите. И оттам да стигнем до равновесието.Аз съм за равновесието и разбирателството, не за ежедневните заяждания и злоба. Вие, младите, трябва да бъдете оптимисти и да мислите за следващото поколение. Човек постепенно се променя, но обществото без търсене и постигане на равновесие не може да съществува. Равновесието ще ни върне изгубените добродетели“, подчерта Текелиева. „Много неща се пречупиха в съзнанието ни, промениха се прийомите на възпитание, респекта към националните величини, към личностите. Може би се дължи на криворазбран глобализъм, може би е неглижиране на ценностите на местно ниво. Декларативността измести съдържанието, слагаме етикети, дамгосваме. А трябва да си дадем сметка за отговорността, която носим пред децата си, и хора като Вас са нашите пътеводители. Хора с дух и интелект, с безспорен принос, наши учители и наставници, на които дължим признание, дължим поклон и които ни помагат да извлечем поуките от миналото, за да съградим едно по-добро бъдеще“, каза Никола Чанев.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Информация за граждани и юридически лица относно приемането на електронни документи подписани с КЕП от ОА Кърджали

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) на електронен адрес: obl.adm@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай