Митрополит Николай възглави тържествения богоявленски ритуал в Кърджали

Публикувана на 06 Януари 2018

Стотици миряни се стекоха днес в храма "Cвети Йоан Предтеча“, за да съучастват в тържествения богоявленски ритуал по освещаване на водите на река Арда и изваждане на светия кръст, възглавен за първи път от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Владиката отслужи празничния водосвет, благослови бойните знамена и представителните роти от 68 - ма бригада „Специални сили“, командвана от бригаден генерал Явор Матеев, и отправи към тях специален архипастирски поздрав. „В благодатта на великия празник Богоявление и тази година Светата Църква проси от всеподателя Бога небесна благодатна закрила за христолюбивото българско войнство. Българската православна църква всякога отправя горещи молитви за мир, благоденствие, щастие, благопреуспяване и душевно спасение на нашия народ. Но ние съзнаваме подвига и служението на всички, от които зависят мира, спокойствието и териториалната цялост на отечеството ни. То е свързано с риск и себежертва, защото и в мирно време българският воин бди на своя пост“. Митрополит Николай изтъкна още, че стълбовете на държавността са светата църква и христолюбивото ни войнство. 

Гости на церемонията бяха областните управители на Кърджали и Пловдив Никола Чанев и Здравко Димитров, ръководството на общината и ОД на МВР, представители на държавни институции, общественици, енорийският свещеник отец Петър и др. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие армейския строй, след което литийното ществие с хоругвите пое към брега, откъдето митрополитът хвърли животворящия кръст. 20 души скочиха във водите на Арда от специален понтон. Улови го най-младият - 15-годишният Станимир Димов. При децата до 14 г, които скачаха в басейн в двора на църквата, кръста хвана Асен Николов на 12 г.
Митрополит Николай благослови двете момчета и поздрави всички миряни в храма с Богоявление – празникът на божията милост, денят, в който Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан и отправи молитва за мир, преуспяване и божия благодат на всички хора.
В конферетната зала на манастира владиката благослови децата от най-голямото в България неделно училище по православие. „Бъдете бодри, трудолюбиви, благочестиви, радвайте родителите си с много успехи, упорити в усвояването на полезни знания, придобивайте мъдрост и нека бог ви дари с духа на разума“, пожела митрополит Николай.
Председателят на парламента поздрави децата и техният наставник отец Николай и ги насърчи да учат и да почитат християнските ценности, защото утре те ще поемат юздите на държавата. Празникът продължи с курбан и народно веселие. Областният управител Никола Чанев благодари на всички кърджалийци, които почетоха по достойнство Богоявление в духа на изконните християнски традиции. „За пореден път доказахме, че нищо и никой не може да застане на пътя на единението! Истински щастлив съм, защото надделя здравият разум и не допуснахме да бъдем въвлечени в неприсъщи за този светъл ден страсти!“, написа Чанев на страницата си във фейсбук.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай