Чанев призова за обществена нетърпимост към домашното насилие

Публикувана на 23 Ноември 2017

За нетърпимост към проявите на домашно насилие призова днес областният управител Никола Чанев, който откри семинар по горещата тема,  организиран от Сдружение „Жени  за жени“  и Фондация „Анимус“.

„Проблемът е изключително сериозен. Погрешно е да се прикрива или омаловажава с аргумента, че жертвата би се злепоставила.  Тормозът зад стените на дома е също толкова укорим, колкото и насилието на улицата. Трябва да му се дава гласност и в никакъв случай да не се подминава с мълчание. Обществото ни е длъжно да се противопостави“, подчерта Чанев. От началото на 2017 г органите на реда в Кърджали са издали 47 заповеди за защита от домашно насилие.  Има и осъдителни присъди. В областта са разкрити 15 информационни центрове, има и Център за консултации и подкрепа на пострадалите в читалище „Обединение“.  За жалост, няма кризисен център за настаняване на жертвите, споделиха от МВР. Участниците във форума бяха категорични, че трябва да се акцентира върху превенцията и да се работи активно с деца и родители, защото травмите от тормоза вкъщи са трудно лечими. Домашното насилие е упражняване на власт и контрол под различни форми, а профилът на насилника понякога е неразпознаваем, обясни Катя Кръстанова от Фондация „Анимус“. Тя изтъкна, че насилието не бива да се възприема като личен проблем, а като обществен, и към него трябва да се отнасяме с нулева толерантност и да му се противопоставяме със съвместни действия. В семинара взеха участие представители на ОД на МВР, „Социално подпомагане“, Център 112, здравните власти и др. Посочени бяха добри практики в подкрепа на пострадалите, модели за превенция, работа с извършителите и успешни партньорства между институциите и др. Събитието е част от национална инициатива за популяризиране на проекта на Координационен механизъм в  помощ на жертвите на насилие и е под патронажа на българския еврокомисар Мария Габриел. Форумът предхожда Световния ден за борба с насилието над жени - 25 ноември.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

ПРОУЧВАНЕ на потребностите на работодатели от работна сила в област Кърджали

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай