В Кърджали строят високотехнологичен завод за токозахранващи системи

Публикувана на 27 Септември 2017

В Кърджали започна изграждането на високотехнологичен завод за токозахранващи системи.

Инвестицията е на стойност 32 млн. лева. Областният управител Никола Чанев бе сред гостите на първата копка. Той пожела успех на начинанието и гарантира, че в лицето на държавата българската компания „International Power Supply (IPS) винаги ще има надежден партньор. „Наше задължение, както на централната власт, така и на местната власт, е да подпомагаме инвеститорите и да направим така, че регион Кърджали да бъде привлекателен за тях. Дано днешният ден да покаже на всички големи фирми в България, че в Кърджали има една прекрасна среда за развитие на бизнес и нови инвестиции. Радваме се, че тук за пръв път стъпва една високотехнологична фирма чийто мажоритарен дял е българска собственост“, изтъкна в приветствието си областният управител. „Реализирането на проекта е част от дългосрочната стратегическа програма за развитие и разширяване на „Интернешънъл Пауър Съплай” АД. Тя цели увеличаване на производството на оборудване за енергийна осигуреност на значими икономически обекти по цял свят, които нямат достъп до националните си електрически мрежи, заяви координаторът на проекта Вели Шакир. Продуктите на IPS ще захранват откъснати от цивилизацията места в Африка, Азия и Близкия Изток чрез възобновяема хибридна енергия,  която е уникална по рода си и на практика е незаменима.

„За мен това е сбъдване на една голяма мечта. От фирма, която започва дейността си през далечната 1989 г в лаборатория на Техническия университет в София, днес IPS е компания, която изнася в 56 страни, а днес строи първата си голяма фабрика. Имаме национално и международно признание за иновации, сред които наградата на Спейс екс, връчена ни лично от Илон Мъск, светило в тази сфера. Вече сме на нов етап – производство на децентрализирано електричество за износ на 5 континента. Ние използваме соларната енергия в комбинация с хай-тек технологии  и акумулаторни батерии за съхранение в откъснати от цивилизацията места. Вярваме, че Кърджали ще бъде горд с IPS, защото даваме глобални решения за нуждите на 1 ,6 млрда души по света, които нямат достъп до електричество,  каза изпълнителният директор на фирмата Александър Рангелов. Той благодари на институциите в Кърджали за оказаната подкрепа, изтъквайки,  че добрият синхрон между тях и бизнеса е гаранция за успешен модел на устойчиво икономическо развитие. На церемонията присъстваха още шефът на Българската агенция за инвестиции Стефан Янев, кметът на община Кърджали Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, кметове и зам.-кметове на общини,  представители на проектантите, строителите, надзора и чуждите акционери. Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия на Крумовград Насуф Насуф отслужиха молебен за здраве и благоденствие. Поздравителен адрес изпрати министърът  на икономиката  Емил Караниколов. Очаква се заводът да заработи през лятото със 120 души работници, а до 2 години в него ще бъдат наети 600 човека.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

АНКЕТА ЗА РАБОТОДАТЕЛИ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай