Най-дългото хоро на моста и 300 домашни баници във втория ден от фестивала

Публикувана на 30 Септември 2017

Заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев поведоха най-дългото хоро на моста над Арда под съпровода на родопски каба – гайди.

 

Над 1 000 самодейци и граждани се заловиха на него, въпреки дъжда, за да покажат, че традициите ни са живи и ни държат единни. С хорото започна вторият ден от фестивала „Бъдеще с традиции Кърджали 2017“. Сръчните ръце на жените от седемте общини бяха разточили над 300 баници по автентични народни рецепти, а на сцената излязоха 20 самодейни състава от целия регион. Специални гости на кулинарното изложение бяха бабите от ивайловградското село Свирачи, които освен вкусни тестени изделия, бяха приготвили и демонстрация на пътя на влакното – от чепкането на вълната до нейното предене. „Въпреки лошото време  показахме, че  можем да извием най-хубавото хоро. Благодаря на жителите и гостите на Кърджали, на нашия патрон Цвета Караянчева, на Министерството на туризма, което ни подпомага и на всички организатори. Пожелавам ви да опитате от всички баници, да се хванете на всички хора и заедно да направим един незабравим празник“, каза Никола Чанев. Караянчева поздрави майсторите на баниците и всички самодейци, защото те носят в сърцата си онази светла тръпка, онзи патриотизъм, онази искра, която ни е потребна, за да възпитаваме децата си. Тази феерия от багри, шевици, обичаи няма как да не напълни както очите, така и душата, а хорото е нещо, което зарежда безкрайно, дъждът не ни плаши, защото сме искрени, защото сме силни, защото имаме традиции, които да пазим, Караянчева. В продължение на часове вокални изпълнители и танцьори се надпяваха и надиграваха на сцената на фестивала, приковавайки вниманието с гласовете, стъпките и носиите си. Специалната изненада в програмата бе участието на именитата фолклорна певица – нашата съгражданка Веселка Стамболиева, а в 17 часа в салона на театъра кърджалийци имаха възможност да наблюдава зрелищния спектакъл на прочутия ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

АНКЕТА ЗА РАБОТОДАТЕЛИ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай