Училището в Чифлик не подлежи на закриване

Публикувана на 05 Юли 2017

Областният управител Никола Чанев се срещна с учители и родители на ученици от основно училище „Максим Горки“ в кърджалийското село Чифлик по тяхна покана. Хората потърсиха съдействието му във връзка с бъдещото развитие на школото и финансовото осигуряване на учебния процес.

На срещата присъстваха още началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев и общинският съветник Наим Наим.„Училището в Чифлик не подлежи на закриване. Нещо повече, политиката на МОН е в подкрепа на малките училища“, категоричен бе Чанев.  Важно за общността, за живота в селото, за спокойствието на вашите деца и на вас, като родители, е това училище да продължи да съществува и който твърди обратното, ви лъже.  Право да затваря училища в България, има единствено министърът на образованието и  то тогава, когато са налице необратими причини в тази посока. Уверявам ви, че държавата няма намерение да закрива това училище, докато вие настоявате да го има“, подчерта Чанев. В Чифлик учат 22 деца от няколко съседни села, като тенденцията е  броят им да се увеличава, сподели директорът Маргарита Башлиева.   Проблеми с издръжката няма, работи се и по европейски проекти. Началникът на РУО Гроздан Колев обясни, че в този случай бройката не е определяща за съществуването на школото, тъй като в областта има примери за училища, които работят с по-малко деца при едно добро планиране на бюджета и с подкрепата на местната власт.

Жителите на Чифлик, Мургово, Висока поляна и Горна крепост, които присъстваха на срещата твърдо заявиха, че са доволни от качеството на учебния процес и не желаят децата им да учат другаде. „Не сме съгласни да пътуват до града или до друго, по-далечно населено място.  Много от нас са учили тук, искаме и децата ни да продължат традицията. Без училище, селото ще се обезлюди“, казаха те. Да се види с областния управител дойде и 84-годишният Ахмед Адемов, който с насълзени очи разказа, че баща му е строил сградата на школото в Чифлик и се надява звънецът в ОУ „Максим Горки“ да продължи да бие още дълги години.

Родителите благодариха за подкрепата на държавата и заявиха,  че няма да позволят затваряне на училището. На същата позиция стои и кметицата Нефиде Али. 

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ ОБЯВА

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай