Пловдивският митрополит Николай освети средновековен храм край Добромирци

Публикувана на 06 Юли 2017

Пловдивският митрополит Николай извърши тържествен водосвет на средновековния православен храм-базилика  край село Добромирци, разкрит при археологически разкопки тази пролет от екипа на проф. Николай Овчаров.

Трима областни управители – на Кърджали – Никола Чанев, на Смолян – Недялко Славов и на Пловдив – Здравко Димитров присъстваха на ритуала. Сред гостите бяха още кметът на Златоград Мирослав Янчев, спомоществователят Александър Митушев, общественици, представители на бизнеса и медиите. Учените имат идея църквата да бъде възстановена и превърната в място за поклонение, както и да носи името на българския патриарх Евтимий Търновски, за когото се предполага, че е служил по тези места, след като е бил заточен от турците през 1 394 г. Според тях, християнското средище датира от ХIII-ХIV век. Местните жители го наричали  Ени Клисе (новата църква), каза проф. Овчаров. От него са запазени  високите зидове на храма с характерния за това време градеж с дървени греди и хоросан. Църквата е с дължина 11 м. и ширина 5 м, еднокорабна с полукръгла абсида и две малки ниши от север и от юг. В хода на проучванията  археолозите откриват и по-ранна църква, датираща от 9-10 век. „Това са конструкции, преходни от ранно християнската базилика към средновековната кръстокуполна византийска църква, които изследваме от доста време. Тук в Източните и Средните Родопи и Беломорието ги има често“, обясни археологът.

„Похвална е идеята този храм да се нарече в чест, памет и прослава на свети Евтимий, патриарх Търновски. Ние имаме нужда от неговата помощ. Той има дръзновение пред Бога и тепърва ще ни бъде необходим, за да насърчи нас, архипастирите, а и българските държавници към богоугоден живот, към добродетел и изповедничество,  тоест с цената на живота си да браним вярата и нашия благочестив народ по примера на нашия патриарх. Хубаво е да бъдем не само негови почитатели, но и ревностни подражатели. Тук векове наред епископи са извършвали благодатна богослужба и в тежки времена за нашия народ са отправяли молитва за божия закрила. Затова днес подобава, идвайки на това свято място, с молитва да си спомним за ктиторите на древния храм, които са го построили и за епископа, който го е осветил. Да благодарим на Бога, че този храм, макар и затрупан от изпитанията в живота на нашия народ, не е погребан завинаги. Днес той възкръсва отново след няколко столетия, което е и знак за възкресението на България”, каза митрополит Николай. Владиката благодари на проф. Овчаров и неговия екип за труда, който полагат не само за този храм,  но и за други храмове в диоцеза  на Пловдивската епархия и на Българската православна църква, които възкръсват за нов духовен живот. Пловдивският митрополит благодари и  на българската държавност в лицето на тримата областни управители и на премиера за съпричастието към делото на църквата.

Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ ОБЯВА

 ПРЕГЛЕДАЙ

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай