Комисията по заетост одобри 309 работни места по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Публикувана на 09 Януари 2017

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и одобри днес на първото си заседание за годината заявки на работодатели от всички кърджалийски общини за безвъзмездна помощ по две схеми, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г – „Обучения и заетост” и „Обучения и заетост на младите хора”. По първата схема кандидатстваха 206 работодатели от цялата област. Комисията одобри 51 заявки за 154 работни места на обща стойност 1 169 906 лева. За цялата страна по тази схема предстои да бъдат разпределени общо 35 млн. По втората схема – за обучение и заетост на младите хора, за финансиране бяха гласувани 72 от общо 73 подадени предложения за 155 работни места на стойност 1 583 002 лева. В национален мащаб ресурсът на тази схема е 60 млн. лева.

Прочети още...
 

Областният управител инспектира състоянието на републиканската пътна мрежа

Публикувана на 06 Януари 2017

Областният управител Илия Илиев инспектира състоянието на републиканските пътища след падналия сняг и поледиците, които затрудняват движението на МПС. Пътищата са проходими при зимни условия, затворени участъци няма. Обработва се с химикали срещу замръзване. „Разговарял съм с директора на ОПУ да упражни контрол приоритетно върху  разчистването на републикански път I -5, част от международния транспортен коридор през Маказа, пътя Кърджали-Ардино, Кърджали – Хасково през Мост и Кърджали-Черноочене-Асеновград“, заяви Илиев. Снегонавявания има по високите места на Ардинско. Затруднено е движението в района на пункта за Чилик. В районите на Момчилград, Джебел, Крумовград и Кирково снежната покривка е сравнително ниска. Не са постъпвали сигнали за инциденти, бедстващи хора или закъсали возила.  Областният управител е изтеглил с колата си аварирал таксиметров автомобил на стръмен участък край КПП Чилик. Няма прекъсване на комуникациите – ток, вода, телефони. Осигурено е снабдяването със стоки от първа необходимост и медицинското обслужване на хронично болните. Препоръката да не се пътува, ако не се налага, остава в сила и за утре. Температурите ще са минусови и ще има условия за обледяване. За утре е обявен код жълто.

Прочети още...
 

Оранжев код за снеговалеж и поледици е обявен в Кърджалийско

Публикувана на 06 Януари 2017

Оранжев код за поледици, снеговалеж и силен вятър е обявен днес за област Кърджали. От снощи вали сняг на територията на целия регион. Към настоящия момент няма затворени пътища, нито населени места без ток или вода. 38 снегопочистващи машини работят по републиканската пътна мрежа. Пътищата са проходими при зимни условия, опесъчават се. И тук, както и в цялата страна, са валидни ограниченията за движение на товарни автомобили над 12 тона и машини с ремаркета и полуремаркета. Повреда на снегорин е възпрепятствала своевременното разчистване на участъка между селата Стремци и Чифлик в община Кърджали. По официални данни снежната покривка в Кърджали е 8 см, а количеството на валежите – 21 л /кв.м. В Кирковско са измерени 52 л/кв.м. Сигнали за закъсали коли или пострадали хора не са подавани до момента.

Прочети още...
 

Илия Илиев: Службите са в готовност да реагират при снежно бедствие

Публикувана на 05 Януари 2017

Обилен снеговалеж, минусови температури и снежни виелици връхлитат страната в дните от 5 до 8 януари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В тази връзка от МВР призовават населението да се съобрази с предстоящото застудяване и усложняване на зимната обстановка и да се въздържа от пътуване, а институциите – да предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие и да организират запасяването с храна, лекарства и гориво за отопление. В писмо до областните управители и НСОРБ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочва, че е необходимо да се извърши преглед на плановете за защита при бедствия и при необходимост да се активират областните щабове. Диспечерските пунктове на ЕВН, ВиК и пътноподдържащите фирми да бъдат подсилени с допълнителни екипи за предотвратяване на инциденти. Строго да се контролират дейностите по зимното поддържане на пътната мрежа. Да се създаде организация за временно настаняване /в случай на нужда/ на хронично болни, бременни жени и пациенти на хемодиализа в болничните заведения. При възникване на бедствие да се извърши своевременно предупреждение на изпълнителната власт, съставните части на Единната спасителна система и населението.

Прочети още...
 

Огнище на птичи грип и в Кърджалийско, заседава областната епизоотична комисия

Публикувана на 30 Декември 2016

      Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с констатирани огнища на инфлуенца (птичи грип) в регион Пловдив. Форумът бе ръководен от Селвие Ахмед, заместник областен управител. Участваха д-р Георги Грозев, директор на ОДБХ и секретар на Комисията, Айнур Реджеб, началник на група в ОД на МВР, Веселин Събев, началник на група в РД „Пожарна безопасност и защита на населението”, д-р Павел Милев, директор на дирекция „Медицински дейности” в РЗИ, Ферхад Ахмед, ловен надзирател в „Сдружение на ловците и риболовците” , Ива Узунова, ст. експерт „Екология, води и здравеопазване“ в Областна администрация, Димитър Карагяуров, експерт в ДАНС. Случаи на заразени животни са установени в много ферми на страната, като броят на умрелите птици надхвърля 20 000, а доказаните огнища на птичи грип се увеличават, заяви д-р Грозев. Засега в района на Кърджали е открито едно огнище – в местността Средна Арда. Благоприятното в случая е, че стопанството е отдалечено и достъпът до него е затруднен. Огнището е констатирано преди около 2 дни. Смъртността към момента е около 30%. Съмненията са за псевдочума, която е по-малко опасна от птичия грип. Взети са проби. Очаква се резултатите да са готови днес към края на работния ден.      На присъстващите бе обърнато внимание, че птичият грип е зооноза - вирусно заболяване, което е опасно и за човека. Разпространява се по въздуха и чрез изпражненията. Заразяването става чрез храната. Вероятно в конкретния случай е пренесено от Унгария чрез ловци, които са внесли пъдпъдъци за обстрел. В момента ДАНС провежда разследване по случая.

 

Поздравления

Публикувана на 24 Декември 2016

Светли Коледни и новогодишни празници пожелава областният управител Илия Илиев на всички жители на област Кърджали! Нека е здрава и мирна Новата 2017-та ! Да ни дари с надежди, светли помисли, щедрост и човеколюбие! Да е силна и плодовита, да ни възнагради с хармония и добротворство!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

 

Първокласници от СУ „Отец Паисий“ на гости при областния управител

Публикувана на 23 Декември 2016

В навечерието на Коледа децата от 1 а клас на СУ „Отец Паисий“ гостуваха на областния управител Илия Илиев. Малчуганите подариха на губернатора ръчно изработена от тях поздравителна картичка и се похвалиха, че са нарисували още много такива с благотворителна цел, а събраните пари са дарили в полза на децата с увреждания Рая и Туана от Коледната кампания на областния управител. Илиев благодари на малчуганите за благородния жест, почерпи ги с торта и им подари книги с български народни приказки с пожелание да са все така усърдни в училище, здрави, весели и милосърдни, както ги възпитават техните класни ръководители Мария Генева и Миглена Божинова.

Прочети още...
 

На Игнажден коледарчета от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ първи прекрачиха прага на областния управител

Публикувана на 20 Декември 2016

На Игнажден четвъртокласници от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ коледуваха при областния управител Илия Илиев. Децата пяха и наричаха за здраве, берекет, късмет и дълголетие, както повелява отколешната народна традиция, пременени в народни носии, с геги, накичени с чемшир и червен конец, с кравайчета и суджук. Малките коледарчета бяха първите гости, прекрачили прага на областния управител на днешния християнски празник, за да спазят обичая и да го поздравят с блага дума. А както гласи поверието, на Игнажден добрите гости носят добри знамения за благополучие през цялата година. Домакинът също изпрати малките коледари с пожелания за здраве, успехи и весели празници и ги нагости с ритуална пита.

Прочети още...
 
Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай