Областният управител атакува в съда Наредбата за такса смет

Публикувана на 12 Февруари 2016

Областният управител оспорва в Административния съд двете решения на ОбС Кърджали - Решение № 9 от 28 декември 2015 г и потвърдилото го Решение № 16 от 22 януари 2016 г, с които се променя Наредбата за местните такси и се въвежда нова методика за изчисляване на такса битови отпадъци на база квадратен метър разгърната площ на имота. Двете решения са приети в нарушение на действащата нормативна уредба и при условията на съществени процесуални нарушения, гласят мотивите на областния управител. Текстовете не са разглеждани в постоянните комисии, не са проучени потребностите на населението, нито е предоставена възможност на заинтересовани граждани и организации да се произнесат по тях, което противоречи на Правилника за дейността на ОбС. Не е спазена изискуемата от ЗМДТ поредност при прилагане на способите за определяне размера на таксата. В Наредбата са предвидени алтернативни способи, същевременно като основен е посочен този при който таксата се изчислява на база квадратурата на имота. Паралелно с това за лицата, които желаят, отчитането на таксата им да става на база количество отпадък, са въведени редица условия, включително и процедура на съгласуване от длъжностно лице, които на практика затрудняват или правят невъзможно използването на този способ.

Прочети още...
 

Форум по проблемите на заетостта събра над 150 работодатели от област Кърджали

Публикувана на 09 Февруари 2016

IMG 9434

Областният управител Илия Илиев присъства на форум по проблемите на заетостта, който се проведе днес по инициатива на народния представител Цвета Караянчева в конферентната зала на хотелски комплекс „Арпезос". В рамките на събитието, което бе организирано в партньорство с дирекциите „Бюро по труда" в област Кърджали, се състоя представяне на националния план за действие по заетостта за 2016 г, за чието изпълнение са предвидени 73 милиона лева от държавния бюджет /при 60,9 млн лева за миналата 2015 г/. Над 150 работодатели от цялата област, кметове, синдикалисти и социални партньори се отзоваха на поканата за участие.

Прочети още...
 

Комисията по заетост одобри план-приема в професионалните училища

Публикувана на 27 Януари 2016

IMG 9327

 

Областната комисия по заетост одобри държавния план-прием в професионалните училища за учебната 2016/2017 г. Заседанието бе ръководено от заместник-областния управител Румен Младенов. Присъстваха представители на общините, РИО, Бюрата по труда, Социално подпомагане, Инспекцията по труда, работодателските организации, синдикатите и др.

Прочети още...
 

Областният управител и кмета на Ксанти обсъдиха съвместни проекти

Публикувана на 26 Януари 2016

IMG 9317

Областният управител Илия Илиев прие кмета на Ксанти Хараламбос Димархопулос и екип от гръцки експерти по европроекти. На срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство по вече отворената Програма за трансгранично сътрудничество и реализирането на съвместни проекти, най-вече в областта на земеделието, екологията и популяризирането на културно-историческото наследство. Община Ксанти е изготвила проектно предложение за туристически маршрут по пътя на тютюна, който ще включва Кърджали и Смолян от българска страна, стана ясно в хода на разговорите.

Прочети още...
 

В болницата отбелязаха Бабинден, за първи път бе присъден приз „Златни ръце”

Публикувана на 21 Януари 2016

IMG 9208

Денят на родилната помощ, по-известен като Бабинден, бе отбелязан в многопрофилната болница «Д-р Атанас Дафовски» с възпроизвеждане на ритуала къпане на бебе и измиване на ръцете на хората, които посрещат новия живот. «Колкото пръски от водата, толкова здрави бебета през новата година», си пожела завеждащата отделението д-р Ваня Ташева. От името на областния управител Илия Илиев, директорът на дирекция АКРРДС в областната администрация Дора Василева пожела здраве и щастие на всички семейства, сдобили се с рожби, благодарение на лекарите и акушерките в кърджалийската болница, а на тях – да благословени ръцете им и да продължават да даряват обич и радост.

Прочети още...
 

Парите за укрепване на свлачището в Сипей са преведени още на 20 август

Публикувана на 20 Януари 2016

P4010317

 

Парите за свлачището в село Сипей са отпуснати не в края на миналата година, а още през лятото, коментира областният управител Илия Илиев. На 13 август 2015 г правителството прие постановление № 210, с което одобри допълнителни бюджетни трансфери за преодоляване на последиците от бедствия, в това число - 1 000 000 лева за укрепителни работи в Сипей. Седмица по-късно – на 20 август, парите са постъпили в сметката на община Кърджали.

 

Прочети още...
 

Областният управител упрекна общината в бездействие заради Сипей

Публикувана на 19 Януари 2016

IMG 9196

Над 50 са активните свлачища в цялата област, коментира областният управител Илиев пред медиите във връзка с усложнената метеорологична обстановка през последните няколко дни. Свлачището в кирковското село Орлица, което се раздвижи след проливните валежи и застраши няколко къщи, може да бъде укрепено аварийно, сред което общината да кандидатства пред Междуведомствената комисия, обясни той. Хиляди свлачища има в цялата страна, а ресурсът на комисията е ограничен, което поставя на дневен ред въпроса за превенцията, категоричен бе Илиев. Той обърна внимание върху свлачището в Сипей, за което бяха отпуснати 1 млн лева, но до момента не са предприети никакви действия за решаване на проблема, при все, че има готов проект за 9 млн лева.

Прочети още...
 

Илия Илиев: Автобуси през „Маказа” напролет и старт на отчуждителните процедури за обходния път

Публикувана на 19 Януари 2016

IMG 9190

Още тази пролет през „Маказа" да се движат туристически автобуси. За това се договориха на среща в Комотини през миналата седмица областните управители на Кърджали, Смолян и гръцката област Източна Македония и Тракия Илия Илиев, Недялко Славов и Георгиос Павлидис. «Няма как да развиваме туризъм, ако през пункта преминават само коли до 3,5 т. Има воля и от двете страни за отмяна на ограниченията, правят се и постъпки за откриване на редовна автобусна линия Кърджали-Комотини», заяви Илиев на пресконференция. Той е разговарял с външния министър Даниел Митов и експерти от АПИ и МРРБ и е получил уверение, че няма пречка през «Маказа» да тръгнат автобуси.

Прочети още...
 
Административен контрол на решенията на общинските съвети от област Кърджали

Решения на общински съвети

Прегледай

Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради

Прегледай

Интегрирана информационна система на държавната администрация

Бюлетини

Плановe на новообразуваните имоти по §4к от ПЗР на ЗСПЗЗ

 ПРЕГЛЕДАЙ

Информационна брошура за правата на пострадалите от престъпления от Закона за подпомагане и финансов

BG / EN / DE / FR 

Постоянна рубрика „Предложения за подобряване живота на младите хора в област Кърджали” Предложенията си можете да подавате на електронен адрес - v.sefer@kardzhali.org

Сигнали за замърсяване на околната среда (въздух, води, почви, нерегламентирани сметища) можете да подавате от 09:00 до 17:30 ч. всеки работен ден на тел.: 0361/ 6 01 80 или на електронен адрес: i.uzunova@kardzhali.org. Анонимни сигнали не се приемат!

Декларации за публичност на имуществото

Прегледай

Администратор на лични данни

Прегледай